vrijdag 5 november 2010

emailadressen en webwijsheid

In mijn omgeving krijgen jonge mensen (basisschool- en brugklas leerlingen nog het advies om een lacherige nickname als emailadres te gebruiken: dus mail ik met kareldekatznachterkant@emailadres.nl en meer van dat soort ongein.
De gedachte daarachter heeft te maken met privacy en de “ongure gasten die onze kwetsbare jongeren via internet belagen”.

Email is nog jong. Toch lijkt het al “van over de datum” te zijn. Jeugd communiceert immers via chat, ping, en andere media?
Mijn eerste email adres kreeg ik in 1997 van de Rabobank. het was een @tref.nl adres, speciaal voor scholen en MKB bedrijven. Ik heb het nooit gebruikt…
Mailadressen van @xs4all, @hccnet en gmail volgden met daarnaast natuurlijk de ‘verplichte’ bedrijfsmail adressen.

Tegenwoordig is de ‘email markt’ in Nederland verdeeld tussen hotmail en gmail, dus tussen Microsoft en Google. Google is van zoekmachine, via gmail uitgegroeid tot een gigant met tal van (gratis) applicaties die allemaal via hetzelfde account benaderbaar zijn en samen een integrale omgeving vormen.
Als ik mijn gmail account open, dan zit ik een ‘cockpit’ die mij in een oogopslag laat zien, - welke mail prioriteit heeft,
- wat actueel is in mijn agenda
- welke recente google docs beschikbaar zijn
- welke buzz rond gaat
- welke mensen beschikbaar zijn voor chat, dan wel voor videochat of telefoongesprek
en dat zijn slechts de opties die ik heb geïnstalleerd.
In mijn gmail kan ik op basis van tags alle mail opslaan en structureren. Eigenlijk is dit niet nodig, omdat de zoekoptie binnen gmail zo sterk is dat je werkelijk alles terugvindt. Voor scholen en bedrijven is dit product verkrijgbaar onder de naam Google Apps

Microsoft gaat rond maart 2011 een concurrerend product op de markt brengen, waarin alle bekende pakketten in een zelfde integrale omgeving worden gepresenteerd die toegankelijk is met je Windows live ID.

Dit office365 belooft een totaal nieuwe ervaring te worden. (Voor de kenners: het is de vervanging van het BPOS product)
Office365 vallen de volgende zaken:
de exchangeserver (mail)
sharepoint (documentopslag online)
Lync (chat, livemeeting, etc.)
en het office pakket online
Dit product wordt tegen dezelfde condities in de markt gezet als het Google Apps product…

Voor beide producten geldt, dat alles hangt aan dat unieke emailadres.
In het kader van Webwijsheid pleit ik er daarom voor om niet langer die ‘leuke nickname adressen’ te gebruiken en ook geen emailadressen op de domeinnaam van school.
Juist in dat kader van Webwijsheid lijkt het me goed om de jonge leerling direct een gmail- of hotmail adres op eigen naam te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten